Нощта на прилепите

IMG_5052

Деца от училището в Малко Търново бяха за час в тайнствения свят на прилепите

 

Четвъртокласници и третокласници от СУ „Васил Левски” – Малко Търново вчера бяха потопени за час в тайнствения свят на прилепите. Инициативата беше на дирекцията на ПП „Странджа” към Изпълнителната агенция по горите и е посветена на „Нощта на прилепите“, която се отбелязва в началото на м. октомври. Подрастващите научиха много интересни факти за уникалния начин на живот и голямата значимост на едни от най-интересните животни на планетата – прилепите. С методите на Горската педагогика директорът на ДПП „Странджа” инж. Румяна Цвяткова показа на децата част от живота на тези тайнствени същества, начина им на комуникация и хранене. Подрастващите се облякоха и в костюми на прилеп, получиха от парковата дирекция материали, с които да си изработят маски. Но най-впечатляващи бяха лакомствата, които прилепите на ДПП „Странджа“ донесоха на децата.

През настоящата 2021 година отбелязваме за 25-та поредна година инициативата „Нощ на прилепите“ и 30 години от подписването на Споразумението за опазване на популациите на европейските видове прилепи.

Споразумението за опазване на популациите на европейските видове прилепи е подписано на 4 декември 1991 г. в Министерството на външните работи в Лондон. От тогава 37 от общо 63 страни-членки ратифицират Споразумението на EUROBATS. Инициативата за честване на подписването на споразумението и създаването на събитието „Нощ на прилепите“ е на Секретариата на EUROBATS и се отбелязва за първи път преди 25 години – през 1997 г. в някои от страните, сложили подпис под документа. През следващата 1998 г. 12 страни отбелязват Европейската нощ на прилепите, а днес инициативата се отбелязва в над 30 страни, сред които и в България. От Министерството на околната среда и водите обясняват, че Споразумението за опазване на прилепите в Европа е в сила в страната ни от 1999 г.

Обичайно в западните страни „Нощта на прилепите“ се организира в последния уикенд на август. По това време обаче в България учениците, които са основната група, към която е насочена кампанията, са все още във ваканция и поради тази причина инициативата е изместена за края на септември или началото на октомври.